Nove donacije Norveške 13.06.2013.

U okviru programa Jačanje organizacija civilnog društva u Srbiji  i Fonda Ambasade i obeležavanja stogodišnjice prava glasa za žene u Norveškoj.

Kroz konkurs koji je Ambasada realizovala u okviru druge faza programa“Jačanje organizacija civilnog društva u Srbiji“ finansiraće se rekonstrukcija „Kuće ljudskih prava i demokratije“ u Beogradu, kao i projekti kojima je cilj borba protiv korupcije, zaštita životne sredine, zaštita manjinskih prava i prava migranata. Samo za rekonstrukciju „Kuće ljudskih prava“ Ambasada je izdvojila 300 000 evra, sa nadom da će ovaj prostor postati mesto okupljanja kako organizacija koje se bave ljudskim pravima, tako i građana u potrebi za zaštitom i savetom.

 Na stalno otvoreni konkurs koji Ambasada realizuje u okviru programa „Fond ambasade“ koji pokriva Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju, u proteklom periodu, pristiglo je više od 130 projekata i ovaj program nastavlja da bude najpopularniji mehanizam za finansiranje lokalnog razvoja koji Ambasada realizuje. Ambasada je u okviru ovog programa, u ovoj fazi odlučivanja, dodelila sredstva za ukupno 24 projekata koji se, između ostalog, bave zapošljavanjem mladih, razvojem poljoprivrede, deinstitucionalizacijom osoba sa mentalnim poteškoćama.

Takođe, i ove godine, Ambasada će podržati LGBT zajednicu u Srbiji kroz projekat Parada ponosa 2013. (Pride Parade 2013).

Čestitke uspešnim projektima će na svečanosti preneti Nils Ragnar Kamsvåg, ambasador Kraljevine Norveške u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji, a proslavi stogodišnjice prava glasa za žene u Norveškoj, pridružiće se Natalija Mićunović iz Uprave za rodnu ravnopravnost, Ivana Ćirković iz Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade Srbije i Milica Delević, članica Savetodavnog odbora Norveške ambasade.

DSC_7030

Tim povodom se gospodin Nils Ragnar Kamsvåg, Ambasador Norveške obratio skupu sledećim govorom:

“Poštovane dame i gospodo,
Zadovoljstvo nam je što ste ovde da zajedno obeležimo početak realizacije novih projekata koje dodeljuje Ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu i to, danas – 11. juna, kada proslavljamo 100 godina od uvođenja prava glasa za žene u Norveškoj.
Možete se zapitati – šta činjenica da je danas stogodišnjica otkako su žene u Norveškoj stekle pravo glasa ima zajedničko sa podrškom koju Ambasada pruža civilnom društvu? Moj odgovor je – mnogo toga.

S ponosom se danas prisećamo aktivistkinja koje su bile dovoljno hrabre da svoje živote posvete borbi za veće slobode i prava žena, odbacujući sopstvenim primerom glavne tokove ideja iz prošlosti, prema kojima žene ne bi trebalo da aktivno učestvuju u javnom odlučivanju i u političkom životu.

Ova borba, na kojoj počiva svet u kome danas živimo, vodila se u domovima, u kuloarima i na ulicama, u Norveškoj, Srbiji i širom sveta. 1909. godine, Gina Krog je prisustvovala kongresu međunarodne Alijanse za žensko pravo glasa, zalažući se da žene steknu pravo glasa. Istom kongresu prisustvovala je Srpkinja Ana Hristić, koja je govorila o prilikama u kojima se nalaze žene u Srbiji, posebno navodeći zanimanja i zarade žena u Srbiji u to vreme, kao i razliku koja je na tom planu postojala u odnosu na muškarce.

Nakon što su 1913. godine žene stekle pravo glasa, moto Fredrike Mari Kvam, pionirke ženskog pokreta u Norveškoj, dok je ohrabrivala žene da učestvuju u političkom životu i iskoriste svoje pravo glasa, bio je „Glasačko pravo je glasačka dužnost“. Ovaj moto ostaje kao zaveštanje budućim generacijama žena kako nikada ne bi prestale da osvajaju veće slobode.
Zato danas proslavljamo vek postojanja jedne posebne slobode, ali se i podsećamo da ona podrazumeva i dužnost. Željno iščekujemo da nam danasnje generacije daju razloge za proslavljanje čak i većih jubileja u budućnosti, pošto u mnogim oblastima isključenost još uvek postoji i mnoge je nepravde potrebno ispraviti.

Organizacije koje su bile aktivne krajem 19. i početkom 20. veka, i koje su predstavljale središte borbe za pravo glasa za žene u Norveškoj – Norveško udruženje za ženska prava, Nacionalno udruženje za žensko pravo glasa, ili na primer, Alijansa ženskih društava u Srbiji – spadaju u ono što bismo danas nazvali organizacijama civilnog društva. Rezultati koje su postigle i njihov angažman najbolje pokazuju kako strukturisane i zajedničke aktivnosti civilnog društva mogu promeniti društveni i politički život i zbog čega bi trebalo da branimo i podržavamo participativnu demokratiju. Njhov angažman takođe pokazuje da je Margaret Mid bila u pravu kada je rekla “Nikad ne sumnjajte u to da mala grupa mislećih, posvećenih građana može promeniti svet. Zapravo, svet se jedino tako i menjao”. Počele su kao male, lokalne organizacije, a uspostavljajući veze sa organizacijama sličnih stanovišta širom sveta, ove organizacije su prerasle u globalni pokret.

Upravo zbog toga Ambasada Norveške u Beogradu nastavlja da podržava inicijative organizacija civilnog društva, kao i projekte lokalnih zajednica, sa uverenjem da na taj način doprinosimo ukupnom razvoju Srbije. Zbog toga danas obeležavamo početak realizacije 5 projekata podržanih kroz program Podrške civilnom društvu, 24 projekta podržana kroz Fond Ambasade, kao i jedan specifičan projekat čiji je osnovni cilj rekonstrukcija Kuće ljudskih prava i demokratije u Beogradu, a ukupna vrednost navedenih projekata je 1.2 miliona evra.

Na posletku, da se vratim na pitanje roda. Rodna ravnopravnost je sveprožimajući kriterijum kvaliteta projekata, a svi predlozi projekata za podršku se, takođe, ocenjuju prema kriterijumima rodne ravnopravnosti. Na ovaj način, rodnu perspektivu integrišemo kroz celokupni portfolio finansijske podrške. Tokom poslednjih godina, Norveška je, takođe, u okviru svog Bilateralnog programa, podržala veći broj projekata sa temom rodne ravnopravnosti, sa raznovrsnim ali međusobno povezanim ciljevima. Oni uključuju integrisanje rodne perspektive u oblastima odbrane i bezbednosti, borbe protiv rodno zasnovanog nasilja, građenju institucije Uprave za rodnu ravnopravnost i podršku za objavljivanje rodno zasnovane statistike. Prema izveštaju Vlade Srbije o raspodeli finansijske pomoći, s ponosom navodim da smo mi, kao bilateralni donator, dodelili najznačajnija sredstva za implementaciju rodno zasnovanih projekata u Srbiji.”

DSC_7138

Za više informacija o obeležavanju jubileja stogodišnjice prava glasa za žene u Norveškoj posetite

http://www.norveska.org.rs/News_and_events/100-years-since-Norwegian-women-got-the-right-to-vote/